Ook Slot Moermond heeft zo zijn legendes, de één nog mooier en kleurrijker dan de ander.
Eén ervan wil ik u niet onthouden:

Slot Moermond heeft een mooie lange beukenlaan en op deze laan zat eens een boer op zijn kruiwagen zijn problemen te overdenken. Alles zat hem tegen en niets wilde er gaan zoals hij graag wilde.
Er komt een man langs die hem vraagt wat hij daar zo zit te zitten en de boer vertelt hem zijn zorgen.
Ze praten zo een beetje heen en weer en de man zegt dat hij de boer van zijn problemen af kan helpen, de man blijkt namelijk de duivel te zijn.
De boer zit zo in de put, dat hij denkt er alleen maar beter van te kunnen worden en gaat op het aanbod in. De duivel laat het hem goed voor de wind gaan, maar spreekt met de boer af dat dit geldt tot het laatste blaadje van de beuken in de beukenlaan is gevallen. Daarna komt de duivel hem halen.

Het gaat de boer inderdaad voor de wind in alles wat hij doet, maar hetzelfde najaar komt de duivel hem meenemen!
De boer verdedigd dat het laatste blad nog niet is gevallen en de duivel druipt af. Zo gaat het nog een paar keer, tot de boer zich toch zorgen begint te maken, want de blaadjes vallen gestaag.
Hij besluit naar de heilige Maria te gaan voor hulp en biecht haar alles op.
De heilige vrouw is natuurlijk niet erg te spreken over zijn handelingen, maar omdat het de eerste keer is dat hij zoiets heeft gedaan, besluit zij de boer te helpen en stuurt hem met een gerust hart naar huis.

Nu hebben namelijk vooral jonge beuken de neiging het laatste blad pas te laten vallen als het ondertussen al voorjaar wordt.
Gedurende het najaar en de gehele winter komt de duivel regelmatig langs om de boer mee te nemen, maar steeds kan de boer zeggen dat er nog steeds bladeren aan de beuken hangen.
In het voorjaar is dan inderdaad het laatste blad gevallen en de duivel staat op zijn strepen!
De boer echter wijst hem op alle nieuwe blaadjes die intussen al aan de bomen zijn gegroeid en herhaald de afspraak, dat hij pas meegaat als het laatste blad van de beuken is gevallen!
Zo stuurt hij de duivel terug en blijft het hem goed gaan!

up